Aspergeboerderij

Asperges, 'de koningin der groenten'

De start van het officiële aspergeseizoen is ieder jaar de 2e donderdag van april. Echter is de start vooral afhankelijk van de temperatuur in ons land. Dit jaar (2015) ligt de verwachting medio april. Het einde van het seizoen is altijd 24 juni (Sint Jan). In de aspergeperiode is onze landwinkel 7 dagen per week geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Hier kunt u terecht voor geschilde en ongeschilde AA-klasse witte asperges. 

Kopen of bestellen

Onze landwinkel op de boerderij is in het aspergeseizoen 7 dagen per week geopend voor de verkoop van asperges en aanvullende artikelen, zoals speciale beenham, eieren, saus/soep en aspergewijnen. Wilt u een grotere partij kopen? Dan kunt u, bijvoorbeeld als restauranteigenaar of winkelier, bij ons bestellingen telefonisch doorgeven. Afhankelijk van de grootte van de bestelling is bezorgen ook mogelijk.

De teelt van de witte asperge

Van de witte asperge oogst je de jonge witte malse stengels nog voor ze boven de grond komen. Daarom moet je dus bij de teelt van witte asperges de grond ophogen ter plekke van de planten, de zgn. aspergeruggen. Je snijdt de asperges dus diep in het bergje zanderige grond af op het moment dat het kopje van de asperge uit de grond wil komen (je ziet dan wat barstjes in de grond komen). Vandaar dus dat de teelt van groene asperges gemakkelijker is: je hoeft geen verhoging van zanderige grond te maken, de asperges oogst je gewoon vlakvelds zonder aspergerug, op het moment dat ze ver genoeg boven de grond is gekomen.

Bijvriendelijke Asperge Telen

Voor honingbijen is het in bepaalde periodes van het jaar moeilijk om aan nectar en stuifmeel te komen, met name in de periode dat de aperges bloeien. Daarom heeft Alliance toeleverancier voor agrarische sector "het project" bijvriendelijk telen opgezet. Ook wij doen mee aan dit project.Wij stellen een deel van de akker beschikbaar. Deze wordt ingezaaid met een voor bijen speciaal samengesteld bloemenmegsel. Zo kunnen de bijen zowel op de aspergevelden als ook bij de akkerrand hun voeding vinden.Tijdens het bloeiseizoen worden er twee bijenvolken met daarin 50.000 tot 100.000 bijen neer gezet. Tijdens en na het bloeiseizoen worden de bijenvolken gecontroleerd op conditie en vitaliteit. Om zo de bijen sterfte in Nederland tegen te gaan.

Natuurlijk Mander!

Natuurlijk Mander! is de verzamelnaam voor de activiteiten op de boerderij van de familie Oude Luttikhuis. Naast de asperges kunt u ook voor uw vakantie naar Mander komen, we hebben een prachtig vakantiehuis en binnenkort ook een groepsaccommodatie.

Asperges
Geschild en ongeschild
Vers van het land
AA-kwaliteit
Oude Luttikhuis

NIEUWS uit Mander

12-Apr-19 15:56

Burgemeester steekt eerste asperge

Burgemeester Haverkamp-Wenker heeft vrijdag op vakkundige wijze de eerste asperge gestoken. Laat de zon nu maar komen... dan gaat het aspergeseizoen van start!

>> Lees verder

Aspergeweetjes

  • Boer Peter ook asperge-rondleidingen geeft voor minimaal 15 personen. Graag van te voren een afspraak maken.
  • Verse asperges herkenbaar zijn aan een helder piepend geluid als u ze langs elkaar wrijft.
  • Vacuümverpakte asperges bij ons gekocht, zijn max. 5 dagen houdbaar in de koelkast
  • Vacuümverpakte asperges kunnen ook prima ingevroren worden.
  • Behalve koken, kun je asperges ook wokken, stomen of grillen.
  • Bewaar witte asperges in een vochtige doek in de koelkast.
  • Groene en paarse asperges worden boven de grond geoogst.
  • Prins Harry eet asperges tegen haaruitval.